Waterrijke tuin Drongen

Deze waterrijke tuin is een meerwaarde voor het landschap en versterkt de groene corridor van de achterliggende grachtstructuur.

locatie: Drongen

opdrachtgever: privé

ism: Baeyens & Beck architecten

De woning bevindt zich in een risicogebied waardoor er een bergingskelder voor water onder de woning werd voorzien om eventueel ooit water op te vangen. Dit schiep de opportuniteit om met een bloeiende gracht de verbinding te maken tussen de woning en de achterliggende brede gracht waardoor gelijk de tuin gestructureerd wordt.

Een aantal plantvakken accentueren de voordeur en creëren samen met drie bomen een gezellig pleintje. Aansluitende delen met bloeiende vaste planten maken de verbinding met het terras. Door het plantvak eventjes te laten insnijden, wordt het terras gevoelsmatig verkleind. Een aantal traptreden starten in het terras en werden in het grastalud geplaatst.

In de twee eerste oksels van het bloeiend grachtje ontstaat aan beide kanten een speelveld, waardoor het grachtje ook dienst kan doen als badmintonnet. Verder verbreedt het grachtje tot een ondiepe panne. Oeverplanten, elzen en een vogelrustplaats creëren een groene oase voor vogels, kikkers en andere fauna en flora. In de laatste oksel van het bloeiend grachtje is er een veld met bloemrijk grasland en hoogstamfruitbomen en andere struiken met eetbare vruchten. Door de structuur van de tuin wordt een boeiende wandeling uitgelokt.

Deze waterrijke tuin is een meerwaarde voor het landschap en versterkt de groene corridor van de achterliggende grachtstructuur.

Oeverplanten, elzen en een vogelrustplaats creëren een groene oase voor vogels, kikkers en andere fauna en flora.

deel dit project

deel dit

facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp