Cohousing / De schooltuin Gent

Tussen de oude schoolgebouwen (reconversie naar 9 woningen), kapel (reconversie naar bedrijfsruimte) en rijwoning (reconversie naar Clouds in my Coffee) ontwikkelden we een gemeenschappelijke (semi)-publieke ruimte.

locatie: Sint-Amandsberg (Gent)

opdrachtgever: co-housing project

ism: architect Wim Depuydt

prijzen: Winnaar provinciale Architectuurprijs

Oost-Vlaanderen 2013

Aan de straatzijde wordt de ruimte als terras en als doorgang gebruikt. De grootste ruimte werd bestempeld als gemeenschappelijke binnentuin.

Na heel veel overleg met alle betrokkenen, waarna een tuinwerkgroep werd opgericht, werden er looplijnen en parameters vastgelegd. Door te werken met betondallen, archetype ’s peelkoer’, en grasvoegen te creëren wordt de groene opzet onmiddellijk zichtbaar. Een aantal strakke hagen benadrukken de tuinkamers die het historisch gebruik bevestigen.

Bij iedere zonneplaats, op verschillende momenten van de dag, wordt een pleintje uitgewerkt en een zitbank geplaatst.

Een groot hoogteverschil moest opgelost worden om fietsen en stootkar door de volledige site te leiden. Een hellend grasvlak, met verharde zijsporen in natuursteen, nemen dit op. Keermuren en trappen werden uitgewerkt met recuperatie arduinborduren. Door deze met kalkmortel te plaatsen en soorten zoals steenbreekvaren tussen te planten worden ook de hardere delen zacht.

Een kleurengradiënt werd uitgewerkt op basis aantal uren zon per dag. Groenschakeringen zorgen voor een zacht geheel. Witte margrieten, rode papavers, blauwe korenbloemen, druivelaars en bessenstruiken zorgen voor een vrolijke toets.

Bij iedere zonneplaats, op verschillende momenten van de dag, wordt een pleintje uitgewerkt en een zitbank geplaatst.

deel dit project

deel dit

facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp