De Molens van Deinze

Op de site van de voormalige “Dossche”-molens wordt met behoud van een deel van het industrieel erfgoed een nieuwe woonwijk voor de stad gerealiseerd.

locatie: Deinze

opdrachtgever: Atenor en 3D Real Estate

ism: Reiulf Ramstad Arkitekter, URA, B2Ai en Antea

status: fase 1: uitvoering / fase 2: uitwerking plannen

Het projectgebied met een totale oppervlakte van ruim 2 hectare is gelegen langs de Leie in het hartje van Deinze. Op de site van de voormalige “Dossche”-molens wordt met behoud van een deel van het industrieel erfgoed een nieuwe woonwijk voor de stad gerealiseerd.

De ontharding van de site met het behoud van enkele historische gebouwen maakt deel uit van de maatschappelijke uitdaging om nieuw leven te blazen in leegstaande sites in de stad en om zuinig om te springen met onze resterende groene ruimtes. Het centrale groene park structureert de gebouwen en speelt in op de verschillende gradiënten die er zijn: van een eerder stedelijk plein rond de gebouwen, groene oevers met zittreden aan de Leie tot een heel natuurlijke inrichting centraal tussen de gebouwen met ruimte voor water en biodiversiteit. Een visualisatie van de loop van de oude Leiemeanders geven het park een unieke uitstraling. Zowel de bewoners als de bezoekers van het park krijgen tussen de gebouwen door schitterende zichten vanuit het park op de Leie.

Door de goede doorwaadbaarheid voor traag verkeer en de uitstekende bereikbaarheid van de site met het openbaar vervoer, zet Deinze met deze ontwikkeling een nieuwe stap richting verdere verduurzaming.

Het park zal een schitterend zicht bieden op de rivier, een unieke doorwaadbaarheid voor traag verkeer en zet Deinze en zijn Leie letterlijk op de kaart.

deel dit project

deel dit

facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp