Culinaire belevingstuin Meise

Deze historische moestuin en orangerie krijgt binnen de plantentuin van Meise de invulling van een culinaire belevingstuin.

locatie: Meise

opdrachtgever: Plantentuin Meise

ism: studioMOTO en

plantendeskundige Steven De Bruyckere

status: uitgevoerd

Deze historische ommuurde moestuin en orangerie krijgt binnen de Nationale Plantentuin van Meise opnieuw een invulling als culinaire belevingstuin. Oorspronkelijk rond 1818 aangelegd, leverde deze tuin meer dan honderd jaar lang groenten, snijbloemen en kruiden voor de adellijke familie die hier woonde.

Het landschappelijk ontwerp brengt het niveau centraal omhoog waardoor de drempel vervalt tussen binnen en buiten. Door de natuurlijke helling te herstellen en alle bovenzijden van de kweekvakken op gelijk niveau uit te werken, ontstaan bakken die uit de helling komen en kan het water gravitair afwateren in de verschillende waterbassins.

Een buitenkeuken en twee serres creëren leerplekken. Een afwisseling tussen strakke zones voor echte kweek met landschappelijke zones zorgt voor een boeiend beeld.

Een nieuwe uitkijktoren zorgt, samen met de historische moerascypressen, voor verticaliteit. Zones voor bloemen, ifv. vlinders en bijen, creëren massaal kleur.

Een afwisseling tussen strakke zones voor echte kweek met landschappelijke zones zorgt voor een boeiend beeld.

deel dit project

deel dit

facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp