Droomboom Laken

Voor Droomboom, what’s in a name, wilden we een volledig groen concept ontwikkelen.

locatie: Laken

opdrachtgever: Droomboom

ism: Radar architecten, Petillon Ceuppens architecten en

Hans Caarls, Daidalos Peutz, Studie10

prijzen: 1ste laureaat BMA, Brussels Bouwmeester

De site is gelegen in een bijzondere groene omgeving, een kwaliteit die we in het ontwerp doortrekken. Door een voorplein en een parkje te creëren aan de voorzijde van de school is het beeld heel groen. Een keermuur in gestapelde blokken zandsteen maakt een zachte overgang met het publieke domein. De gecreëerde parkzone kan op die manier ook voor de buurt opengesteld worden. Een robuuste groenstructuur positioneert zich tussen het (semi) publiek deel en de (private) school en vangt het niveauverschil op. 

De speelplaatsen worden ingericht met organische vormen ingericht als zandbak, wadi voor de afwatering of spelelement. De speelplaats voor kleuters wordt gekenmerkt door veel aardse kleuren en materialen, speelheuvel en zandbak. De speelplaats voor lagere school is minimalistischer opgevat, ruimte om te spelen, keermuurtjes om bal tegen te shotten, e.d.

Op een deel van het gebouw (refter) is over de volledige lengte een daktuin met meerstammige bomen voorzien. Deze zorgen voor een diffuus scherm tegenover de achterliggende bebouwing en versterkt het algemeen groen beeld voor de naaste buren.

De sporthal is voor externen buiten de schooluren toegankelijk via een groene landschappelijke doorsteek. Hier is ook een verlaagde zone voorzien voor buitenklas- of sportactiviteiten. 

De ruimte aan de erfdienstbaarheid wordt qua structuur behouden waardoor een echte buitenkamer ontstaat.

deel dit project

deel dit

facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp